Arabinogalaktāns – sasmalcinātas Sibīrijas lapegles koksnes ekstrakts, garo ķēžu polisaharīds ar mazu molekulāro masu, kas sastāv no galaktozes un arabinozes posmiem (attiecībā ~ 6 pret 1) un satur ne mazāk kā 6% antioksidantu – dihidrokvercetīnu. Diētisko šķiedrvielu un galaktozes avots. Prebiotiķis.
Lapegles Аrabinogalaktāns - diētisko šķiedrvielu avots, kas pieder šķiedrvielu prebiotiķu grupai – tās ir nesagremojamas barības sastāvdaļas, kas labvēlīgi iedarbojas cilvēka organismā, veicot t.s. „labo” jeb vērtīgo zarnu trakta baktēriju, pirmām kārtām - bifido un laktobaktēriju, selektīvu stimulāciju.
Rezultātā notiek organisma fizioloģisko funkciju un vielmaiņas (metabolisma) reakciju uzlabošanās, ko izraisa simbiotiskās zarnu mikrofloras darbība, kā arī:
Arabinogalaktānam ir zems kaloriju līmenis - līdz 2 kcal/g, tas nepalielina insulīna līmeni asinīs, neveicina kariesa veidošanos, pozitīvi stimulē imūnsistēmu.
Diētiskās šķiedrvielas ir lielisks organismam vitāli nepieciešamā monosaharīda – galaktozes avots un tās veicia kalcija uzsūkšanos organismā. Lapegles arabinogalaktāns sastāv no galvenajām galaktozes β(1,3) - β(1,6) un arabinozes β(1,6 и 1,3) sānu ķēdēm. Lapegles arabinogalaktāns satur galvenokārt karbohidrātus - 85 līdz 95%, ieskaitot diētiskās šķiedrvielas - līdz 90%. Tam ir zems kaloriju līmenis - līdz 2 kcal/g, tas nepalielina insulīna līmeni asinīs, neveicina kariesa veidošanos, pozitīvi stimulē imūnsistēmu. Lapegles arabinogalaktāna fizikāli-ķīmiskās īpašības raksturo to stabilā un labā šķīdība visdažādākās koncentrācijas šķīdumos, atšķirīgās pH vidēs un temperatūrās.
Arabinogalaktāns nav pakļauts hidrolīzei ūdenī vai ūdeni saturošā vidē un veido maksimāli zemas viskozitātes šķīdumus.
Pārtikas rūpniecībā lapegles arabinogalaktāns tiek izmantots galvenokārt kā:
Tam piemīt spēja neitralizēt patogēnos mikrobus pazemināta pH līmeņa, ūdens aktivitātes vai skābekļa koncentrācijas apstākļos, tai pat laikā stabilizējot un labvēlīgi iespaidojot Bifidobacteriaorlactobacilluslactus veidošanos raudzētajos piena produktos.
Novērš cukura kristalizāciju, it īpaši piesātinātā vidē.
Lapegles arabinogalaktāns izceļas ar spēju:
Kā pārtikas piedeva tiek pievienots dzērieniem, piena produktiem, pudiņiem, konditorejas krēmiem un izstrādājumiem, saldējumam, saldētiem produktiem, mīklai un to izstrādājumiem, ekstrudētai pārtikai (extrusion food), gaļas un zivju pusfabrikātiem. Nepalielina produktu viskozitāti, tāpēc tiek plaši pielietots piena produktu un dzērienu ražošanā. Stabilizē eļļas un taukus, novērš to sadalīšanos (degradāciju).
Pārtikas un Lauksaimniecības organizācijas (Food and Agricultural Organization - FAO) un Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organization - WHO) izveidotās apvienotās FAO/WHO Pārtikas Likumdošanas komisijas – Codex Alimentarius Commission (CAC) atsauce: dabisks, pārtikā lietojamskarbohidrāts polimērs.
Sinonīmi: Lapegles Аrаbinogalaktāns, Galaktoarabināns.
Šo dabisko Daurijas un Sibīrijas Lapegles polisaharīdu ekstrahē ar organiskajiem šķīdinātajiem lapegles arabinogalaktāna iegūšanas ceļā, kas ir šķiedrvielu avots ar blīvumu 0,3-0,7 g/ml, un kam piemīt neuzkrītoša skujkoka smarža.
Lapegles arabinogalaktāu daudzās pasaules valstīs atļauts izmantot 0,1-1% apmērā no pārtikas produkta masas. Viegli šķīst siltā ūdenī, piemēram, 1 g uz 10 ml, mērcēšanas ilgums: 5 -10 min., paredzēta tā iemaisīšana un pilnīga izšķīšana produktā. Ilgstošas produkta sildīšanas vai hidrolīzes ūdens vidē iedarbības laikā novērš antioksidantu sadalīšanos. Neiespaido pārtikas garšu un smaržu.
21. jan. 2021, Nav komentāru
Piedāvājam divus jaunus Sibīrijas lapegles uztura bagātinātājus, kas stiprinās Tavu imunitāti, aizsargās pret vīrusiem un ātrāk atjaunos Tavu organismu pēc fiziskām un garīgām pārslodzēm, saslimšanām un noguruma:
LarixC Taxifolin. Sibīrijas lapegles dihidrokvercetīns. pulveris 10 g. Dienas deva 100-200mg.